2020-09-27 08:28:43• hírek • Bede Emőke

Négy évvel ezelőtt így alakult a részvételi arány Szatmár megyében

Egyfordulós helyhatósági választásokat rendeznek vasárnap, hogy a szavazópolgárok eldönthessék, kire bízzák az ország több mint 3100 településének és 41 megyéjének a vezetését. A 45 ezer önkormányzati tisztségre több mint negyedmillió jelölt pályázik, közülük több mint tízezren a magyar pártok színeiben. Mindenhol megválasztják a polgármestert, valamint a települési önkormányzati testület és a megyei tanács tagjait, illetve a megyei tanács elnökét.

A koronavírus-járvány miatt idén a hatóságok egészségügyi óvintézkedéseket is bevezettek, ugyanakkor igyekeztek megnyugtatni az embereket, hogy ezek betartásával a szavazás nem növeli a fertőzés kockázatát. Ennek kapcsán felcsaptuk a helyhatósági választások történelemkönyvét, és megnéztük, milyen részvételi arányokat regisztrált az illetékes hatóság 2016-ban, amikor még messze nem gondoltuk, hogy legközelebb maszkban ütjük majd rá a pecsétet a szavazólapra.


Az Állandó Választási Hatóság 2016-os adatai szerint Szatmár megyében 334 szavazóházat alakítottak ki az akkori választásokra. Az állandó listákon összesen 318.675 választópolgár szerepelt, ám végül mindösszesen csak 152.034 fő élt ezen jogával, mely 47,71 százalékos részvételi arányt jelent. Ugyancsak az AEP adatbázisából tudjuk azt is, hogy négy évvel ezelőtt a Szatmár megyei polgárok 141.766 érvényes és 10.253 érvénytelen szavazatot adtak le. Mutatjuk, hogyan oszlottak meg akkor a szavazatok a politikai pártok között.


A megyei tanácsba bejutó pártok eredményei


Amennyiben nem a megyei, hanem kifejezetten a szatmárnémeti adatokat vizsgáljuk, kiderül, hogy a municípiumban 103.597 választópolgár élhetett volna jogával, ám mindösszesen csak 42.752-en döntöttek úgy, az urnák elé járulnak, így Szatmárnémetiben a részvételi arány 41,27 százalék volt 2016-ban. Akkor a polgármester-jelölteknek ennyi szavazatot sikerült gyűjteniük.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: